Spons

Gepubliceerd op 3 november 2021 om 21:55

Gedurende de dag ontvangen we veel soorten prikkels. Cognitieve prikkels (leren), beweegprikkels, emotionele prikkels, sociale prikkels, zintuiglijke prikkels. Ze houden ons ‘aan’. Krijg je te weinig dan zorgt dat voor onderprikkeling, krijg je er teveel van dan zorgt het voor overprikkeling.
Wanneer je (hoog)sensitief bent, ben je gevoelig voor subtiele informatie vanuit je omgeving. De prikkels komen intenser binnen en worden dieper verwerkt.
Het aanvoelen, invoelen en meevoelen zijn vaak sterk ontwikkeld. Een kind met deze eigenschappen is zich sterk bewust van zichzelf, maar ook de ander. Ze voelen feilloos aan hoe het echt met de ander is, welke behoeften de ander heeft. Vaak (heel onbewust) wordt er afgestemd op klasgenoten, de juf of meester en zelfs op de meneer die langs liep met de hond (hij keek een beetje chagrijnig).
Door goed af te stemmen op de ander voorkom je ook dat de ander voor jou onvoorspelbaar is. Juist in een sfeer van harmonie kunnen (hoog)sensitieve kinderen optimaal functioneren. Hierdoor zijn ze zo goed in staat om mee te bewegen dat ze soms ver van zichzelf vandaan raken. En dat kost gedurende een dag veel energie. Bij de groepstraining rots en water noemen we dat de kinderen met sterke watereigenschappen. Water staat voor harmonie, vriendschap, samenwerken en vrede. In oefeningen en spelletjes ervaren we dat altijd meebewegen je niet brengt waar je zelf naar toe wilt. Of ook wel wat jouw behoeften zijn. In het geval van een spelletje een punt scoren. Ze ervaren dat ze ook rotskracht hebben. Dat je je eigen keuzes kunt maken, dat je voor jezelf kunt opkomen en dat je sterker bent dan je denkt. In korte reflectiemomenten na een spel koppelen we dit naar situaties in de dagelijkse praktijk van de jongens en meiden.
In het coachen van kinderen één op één gebruik ik ook wel de metafoor van de fles met glitters. Ik schud hem flink door elkaar en zet hem voor ons neer op tafel. Voelt het misschien zo in jouw hoofd? Een beeld zegt vaak zoveel meer dan woorden. Stil kijken we naar de glitters. De chaos, de verschillende kleuren, de drukte, het dwarrelen… Het is soms echt een feestje van herkenning. Zo is het ook in mijn hoofd na een drukke dag. En als iemand dan aan je vraagt waar jouw boze bui, drukke gedrag of jouw tranen vandaan komen? Dan weet je dat gewoon even niet.. De drukte in de fles glitters laat zien dat dat niet zo gek is. Na een tijdje dalen de glitters letterlijk af.. De vraag die we dan vaak samen onderzoeken is: Wat helpt jou om alles weer op zijn eigen plek te krijgen? Wat zorgt ervoor dat jij je hoofd weer zo lekker leeg krijgt? En welke gevoelens, gedachten zijn eigenlijk van die ander? Kinderen worden zich bewust van hoe het bij hen werkt. En volwassenen vaak ook 
Een spons kan echt veel water in zich opnemen. Een mens is in staat echt veel prikkels te verwerken. Maar wanneer de balans zoek raakt en jouw kind regelmatig over- of onderprikkeling ervaart, zou kindcoaching of Rots en Water helpend kunnen zijn. Wil je hierover eens van gedachten wisselen, neem gerust vrijblijvend contact me op. Ik denk graag met je mee.

#hoogsensitiviteit
#kindcoaching
#rotsenwater
#arendaklukkert.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.